Bomber jubilat
Aquest bomber, jubilat des de fa més de deu anys, reconeix que en el fons mai ha deixat de ser-ho. Diu que ser bomber atrapa, sobretot per la recompensa que assegura haver rebut de la gent a qui va ajudar durant els 40 anys i quatre mesos que va exercir la seva professió. Des del Cau del Jubilat de Bombers de Barcelona, un centre que aplega a bombers que en el seu dia van deixar enrere l’etapa professional, organitzen xerrades de prevenció i seguretat adreçats a persones grans.
Coincidint amb l’estrena del mes d’agost, l’etapa de vacances per excel·lència al nostre país, hem volgut conèixer d’a prop la seva tasca i les principals recomanacions a tenir en compte pel que fa a la seguretat i els incendis, especialment als domicilis.

 

  1. A l’estiu es produeixen més accidents a la llar que a l’hivern?

Habitualment, si parlem d’una gran ciutat, les persones marxen i queden els pisos buits i, per tant, les possibilitats de manipulació d’aspectes com el gas o les distraccions disminueixen. Tot i així cal estar atents i prendre certes precaucions, com tancar la clau general del gas i totes les portes i finestres de l’habitatge si marxem durant unes setmanes.

  1. En cas d’incendi o d’accident, la cultura popular diu allò de “dones i nens, primer”, però on queda la gent gran?

Té raó. En aquest cas, les persones més vulnerables són les persones grans i els nens. Per experiència, en cas d’incendi, els nens tendeixen a amagar-se a dins dels armaris o a sota el llit i les persones grans sovint si, per imprudència, han intentat abandonar el pis, poden patir-ne greus conseqüències, ja que el fum pot arribar a impedir els moviments.

“En cas d’incendi, en general, s’aconsella no abandonar el pis i aïllar bé portes i finestres”

  1. Desaconsella abandonar el pis en cas d’incendi?

Si l’incendi es produeix fora del pis s’aconsella tancar portes i finestres i no abandonar el pis i trucar immediatament als Bombers. L’important és fer-se veure i que sàpiguen que a dins hi ha una persona. Quan he fet xerrades als nens sempre els dic que provin un dia de baixar les escales de casa sense respirar, com si estiguessin a sota l’aigua, perquè aquest és l’esforç que es requeriria en cas d’incendi.

  1. I si el foc té lloc a dins de casa?

En aquest cas, cal aïllar al màxim l’origen del foc, per exemple si s’ha originat a la cuina, tancar bé la porta, i avisar als veïns i sortir si es pot de casa. Excepte aquests casos, la recomanació és no moure’s i quedar-se a dins.

  1. Moltes persones grans aprofiten l’estiu per anar a la caseta que tenen fora, sovint situada en urbanitzacions, on hi ha molta vegetació al voltant. Què recomana?

Hi ha algunes urbanitzacions que es van construir fa anys i que estan veritablement a dins del bosc. En aquests casos, si apareix un incendi, evacuar aquelles zones és complicat i, per tant, es recomana marxar tan bon punt es detecta una alerta. Però només si no ens trobem en casos com aquest o en situacions que el vent juga en contra. En general és millor no moure’s.

  1. Cal utilitzar mantes per protegir les portes i finestres?

Millor fer ús de tovalloles mullades. Si tenim mantes d’abans, de les de llana, podem fer el mateix, però actualment gairebé tothom utilitza cobrellits sintètics i, per tant, no és recomanable.

  1. Si tenim una casa, podem aplicar alguna mesura per prevenir un incendi?

És fonamental tenir els voltants de la casa ben nets i evitar al màxim arbres propers al voltant de la casa, tot i que a l’estiu puguin ser un bon lloc per buscar una ombra.

“De tant en cal fer neteja i desprendre’s del que ja no utilitzem. En cas de foc, pot ajudar a propagar les flames”

  1. Suposo que passa el mateix a dins dels pisos.

Efectivament. La gent gran tendim a emmagatzemar papers, objectes, records i ens costa fer neteja de les nostres coses. Però al final no ens n’adonem que la meitat d’aquestes coses no les utilitzem i poden ajudar a propagar les flames en cas d’un foc.

  1. És a dir que, de tant en tant, cal fer neteja.

Sí, encara que ens costi. Podem optar per no tirar aquelles coses que ja no les utilitzem posar-les a la venta perquè a algú altre li pugui fer servei. Jo darrerament n’he posat algunes a la venta a través de wallapop.

  1. Quin és el gran consell que donaria a les persones grans?

Que es comprés un detector de fums domèstic. Només costa 10 euros i és un gran invent! El pitjor perill que pot haver a una casa és que s’origini un foc quan estàs dormint i un detector de fums és l’instrument que escolta i ensuma per nosaltres, quan estem descansant.

  1. Vaja, que és un bon regal.

I tant! Miri, quan jo era jove, als amics que es casaven els regalava un extintor, tots ho sabien, però ara regalo detectors de fum.

  1. En cas que s’encengui la paella quan està al foc, tirem aigua?

No! Això mai! Cal evitar posar la paella a sota l’aixeta, ja que a més de 100 graus, l’aigua s’evapora i, per tant, expandeix la flama. I ja no li dic si el que hi ha a dins de la paella és oli. Fer això és extremadament perillós. La manera d’apagar-ho és amb una tapadora o encara millor, amb una tovallola esbandida prèviament amb aigua i després eixugada a mà. Abans cal tancar la clau que alimenta la flama, apagant el gas, si és el cas.

“L’aigua sent la gran aliada per apagar el 90% dels incendis que es produeixen en un domicili”

  1. De totes maneres, l’aigua segueix sent la gran aliada per apagar els focs oi?

Sí, l’aigua segueix sent la solució en el 90% d’incendis que es produeixen als pisos.

  1. A algunes comunitats de veïns solen haver-hi extintors, però la gent sap utilitzar-los?

Cada vegada es fan més xerrades a les escoles i hi ha més sensibilització, però és bo que tothom aprengui a utilitzar-los. Als anys 70 jo vaig començar a fer xerrades d’aquest tipus a les empreses, perquè no hi havia cap tipus de regulació en aquest sentit, però ara les coses han canviat molt.

“Quan feia de bomber, la por mai em va paralitzar”

  1. Durant les seves més de quatre dècades com a bomber, la por el va paralitzar alguna vegada?

Mai. Però sí que en tres ocasions vaig pensar que no sortiria viu.

  1. Ser bomber atrapa?

Sí. Vaig començar perquè m’agradava l’esport i les pràctiques d’aventura, però després vaig descobrir que la principal recompensa és veure i sentir l’agraïment de les persones a les quals ajudes.

  1. Un bomber no només apaga focs. A Barcelona es calcula que cada dia es fan quatre sortides a domicilis de persones grans que moren soles.

Tristament és així. Hi ha casos de persones grans molt desemparades o que viuen en pisos molt antics i en molt males condicions, també d’higiene. Durant l’estiu, molts veïns marxen i aquest tipus de persones encara queden en una situació de més desprotecció.

  1. Què fer davant d’aquests casos?

En aquestes situacions és fonamental que la persona, si no està controlada per serveis socials, tingui una xarxa informal de persones, al barri on viu, com veïns o botiguers, que alertin en cas que fa dies que no surt de casa o que no l’hagin vist. Molts ajuntaments ja han començat a crear programes per impulsar aquest tipus de veïnatge, més propi dels petits pobles i ciutats.