Si no veu correctament aquest email, clic aquí

image

Jornada FiraGran 2022 sobre

Els drets de participació de les persones grans: estratègies per promoure’ls, incentivar-los i garantir-los.

 

21 octubre de 2022
de 10:15h a 12:15h

 

AUDITORI DE LA FARGA DE L’HOSPITALET
C/ Barcelona, 2, 08901 L’Hospitalet de Llobregat
(En striming pel facebook live de firagran)

Inscripció Gratuïta

INSCRIURE'S GRATUÏTAMENT

 

Objectiu de la Jornada

Un dels principis temàtics proposats per les Nacions Unides, descrits en els documents dels drets humans per a persones d'edat és:

"Les persones grans tenen dret de participar activament en la formulació i en les polítiques que afecten directament el seu benestar, des de la solidaritat amb altres generacions, en una societat per a tothom; aquest principi ha de ser entès des del dret a la lliure associació."


Es per tant un deure de les administracions i dels professionals que treballen en l’atenció de les persones grans, promoure, incentivar i garantir la participació de les persones grans. I aquesta Jornada es centra en analitzar que es pot fer des de les institucions i els professionals per garantir el dret de la participació de les persones grans.

 

Temari i ponents

10:30h a 10.35h

Inauguració

 

Sr. Juli Simón.

10:30h a 10.35h

Inauguració.

Sr. Juli Simón.
President de la Fundació Firagran.

 

image

10:35h a 11:00h

Escoltar la veu de l’experiència.

Dr. Francesc Torralba.
Director de la Càtedra Ethos de la Universitat Ramon Llull.

Síntesi

La participació és clau en les societats democràtiques. Sense participació, no hi ha democràcia i ens empobrim. Necessitem escoltar la veu de l'experiència per afrontar els grans desafiaments del segle XXI. Les persones grans estan cridades a ser actors crítics i actius en el nostre món i no podem, en cap cas, ser indiferents a la saviesa que han atresorat al llarg dels anys.

 

Experiències institucionals sobre promoure, incentivar i garantir la participació de les persones grans.

Sra. Maria Mercedes González Ruano.

11:00h a 11:10h
Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya

La intervenció de les persones d’edat en les polítiques públiques.

Sra. Maria Mercedes González Ruano.
Responsable d’Avaluació de les Polítiques de Seguretat (Gabinet de Seguretat de la Direcció General d’Administració de Seguretat).

Síntesi

La necessitat d’establir un diàleg amb la ciutadania ve motivada, d’una banda, per la conveniència d’obrir la adopció de les decisions polítiques a la ciutadania, en aquest cas, a l’anomenada població d’edat; i, d’una altra banda, i més important, aconseguir coneixement sobre la situació, la problemàtica i les possibles solucions d’un segment de la població que normalment no hi és interpel·lat, els més grans de 76-80 anys, si no és de manera directa, mitjançant les persones que els cuiden, els acompanyen, els atenen o en són la seva veu (metges, infermeres, treballadors socials, personal dels centres residencials, familiars, cuidadors, col·legis professionals, ...).

 

Sr. Juan Martínez León.

Sr. Carlos Garcia Abalos.

11:10h a 11:20h
Ajuntament de Barcelona

30 anys del CAGG,
20 anys de Convencions.


Sr. Juan Martínez León.

Vicepresident associatiu del Consell Assessor de la Gent Gran de Barcelona
.


Sr. Carlos Garcia Abalos.

Tècnic municipal referent del Consell
(Ajuntament de Barcelona)
.

Síntesi

L'experiència de participació dels 30 anys del Consell Assessor de la Gent Gran de Barcelona i els 20 anys de Convencions de les veus de les persones grans.

 

Sra. M. Dolors Coll i Areñas.

11:20h a 11:30h
Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya

Professionals amb Tracte “Ens comprometem amb el bon tracte a les persones grans ” - Tracta’m bé.

Sra. M. Dolors Coll i Areñas.
Cap de Servei de Promoció de la Salut a la Catalunya Central de la Subdirecció Regional a la Catalunya Central de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Coordinadora de la comissió tècnica del PINSAP d’envelliment actiu i saludable a la Catalunya Central.

Síntesi

Es presentarà dins la campanya Tracta’m bé, que promou el bon tracte a les persones grans, una nova línia treball “Ens comprometem amb el bon tracte a les persones grans” destinada a professionals de l’àmbit social i sanitari, que és fruit del treball transversal de la comissió d’Envelliment actiu i saludable de la Catalunya central.

 

Sr. Jonatan Sánchez Rico.

11:30h a 11:40h
Ajuntament de L'Hospitalet de Llobregat

Procés participatiu per a la definició de la carta de drets de la gent gran de L’Hospiatel de Llobregat.

Sr. Jonatan Sánchez Rico.
Tècnic de l’Àrea de Participació i Relacions Ciutadanes.

Síntesi

El procés participatiu per a la definició de la Carta de Drets de la Gent Gran a L’Hospitalet s'impulsa amb la principal intenció de recollir els suggeriments i punts de vista del col·lectiu de la gent gran, per tal de generar una Carta de Drets de la Gent Gran consensuada i enriquida.

 

Sra. Marta Solé Pascual.

11:40h a 11:50h
Diputació de Barcelona

Innovació social i persones grans actives: incorporar les persones grans en el disseny de polítiques.

Sra. Marta Solé Pascual.
Cap de Servei de Convivència, Diversitat i Cicle de Vida de la Diputació de Barcelona.

Síntesi

Experiència d’incorporació de persones grans, així com tècniques locals, entitats i altres professionals expertes en l’àmbit de l’envelliment actiu, en el disseny d’accions de la Diputació de Barcelona en l’àmbit de les persones grans. A partir de la metodologia European Awareness Scenario Network d’innovació social, l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona ha fet una primera experiència de co-disseny d’actuacions amb persones grans, les quals més endavant es concretaran, s’ajustaran i es prestaran com a suport als ens locals de la província que treballen amb les persones grans.

 

Sra. M.Àngels Torras Ripoll.

11:50h a 12:00h
Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya

Compromís de les Administracions publiques en l’impuls d’espais de participació de la gent gran.

Sra. M.Àngels Torras Ripoll.
Responsable de l’Oficina de la Gent Gran Activa. Direcció general d’Acció Cívica i Comunitària. Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya.

Síntesi

Les administracions publiques tenen la capacitat d’impulsar i afavorir espais de trobada i participació on el debat i les conclusions puguis ser mecanismes de transformació social. Donar una resposta social i comunitària a l’etapa de l’envelliment és a hores d’ara, ha de ser una de les nostres fites.

 

12:00h a 12.15h

Torn de preguntes

 

 

INSCRIURE'S GRATUÏTAMENT

Tancament inscripció:
17 octubre 2022

 

 

 

Més informació:
Telèfon: 93 238 68 68
Mail: jornades@firagran.com
Web: www.firagran.com

Segueix-nos:

© Firagran - Tots els drets reservats

Si no desitja rebre més correu de la nostra empresa, faci clic en el link ESBORRAR o be envii un e-mail amb l'assumpte ESBORRAR. Aquest missatge es dirigeix exclusivament al seu destinatari i el seu contingut és privat i CONFIDENCIAL. Si vostè no és el destinatari li notifiquem que l'ús, divulgació i/o còpia està prohibida en virtut de la legislació vigent. Si ha rebut aquest missatge per error, li preguem que ens ho comuniqui immediatament per aquesta mateixa via i procedeixi a la seva destrucció.