FORMULARI D’INSCRIPCIÓ A LA CONFERÈNCIA FUNDACIÓ FIRAGRAN 2022 sobre:

Els reptes de l’Antropocé:
Agricultura sostenible.

27 DE SETEMBRE de 2022  a les 17:00h

Jornada on line per la plataforma Zoom (s’enviarà enllaç a tots els inscrits)
Inscripció Gratuïta

PONENT:

Dr. Narcís Prat Fornells.
Catedràtic Emèrit d’Ecologia. Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals. Secció Ecologia. Universitat de Barcelona.

OBJECTIUS DE LA CONFERÈNCIA:

L’Agricultura és la base de l’alimentació per als gairebé 8 mil milions de persones que habiten la Terra. Sigui de forma directa o bé com a origen de proteïna animal (p. ex. el blat demoro). Alimentar a 11 milions de persones que es preveu que habitin la Terra el 2100, és un gran repte en un món on ja una part important de la humanitat passa gana. Però la terra a més de la humanitat contéé una gran varietat d’ecosistemes, rics en moltes espècies, és calcula que més de 4 milions, moltes de les quals encara no les coneixem. Es possible conrear gran part de la Terra per alimentar a la gent i al mateix temps mantenir la Biodiversitat?

D’una banda la necessitat de terres agrícoles és responsable de la desaparici&eoacute; de molts ecosistemes o gran part dels mateixos. La necessitat d’aigua per certs cultius ha fet desaparèixer ecosistemes sencers com el Mar d’Aral, per l’úús intensiu de l’aigua per regar camps de cotó. A Catalunya tenim l’exemple de l’estany d’Ivars que primer va desaparèixer per augmentar la terra de cultiu i desprès ha renascut amb un treball de restauració ambiental important.

D’altra banda l’agricultura intensiva (o la ramaderia), per obtenir millor rendiments, utilitzen adobs, pesticides, antibiòtics i molts més productes. Els adobs tenen grans efectes sobre els ecosistemes, especialment pel que anomenem Eutrofització, creixement de plants i algues que poden destruït ecosistemes sencer (p.ex. el Mar Menor).

Els pesticides i altres contaminants tenen múltiples efectes. La seva influència pot arribar a llocs molt llunyans del lloc on soc aplicats, sigui per l’aigua o per l’aire, molts contaminants agrícoles ( i industrials) es troben a l’àrtic o l’Antàrtida, dispersats per les corrents oceàniques o pels lla circulació atmosfèrica.

Davant d’això és possible fer una agricultura que de forma sostenible ens permeti alimentar la humanitat  i al mateix temps no destruir la biodiversitat que ens queda a la terra. Podem fer moltes coses (per exemple fer servir proteïna vegetal i no animal), racionalitzar l’ús de l’aigua..etc.. Però al final tenim un dilema moral que és la convivència entre una espècie que ha canviat el funcionament de la Biosfera en el seu favor (generant molts problemes ambientals) i totes les altres especies que conviuen amb nosaltres. Sense entomar els aspectes socials i morals és impossible solucionar arribar a la sostenibilitat només amb tecnologia i amb remeis pel mal que ja hem fet.

FORMULARI D’INSCRIPCIÓ GRATUÏTA:

  • Tots els camps del formulari son obligatoris

  • Insripció gratuïta.

  • Jornada online a través de la plataforma Zoom.

  • S’enviarà l’enllaç de la conferència a tots els inscrits uns dies abans.

  • Per a més informació podeu contactar:

    – Telèfon: 93 238 68 68

    – jornades@firagran.com

Responsable del cicle:
Susanna Vendrell.
Psicòloga clínica i psicoanalista. Patrona de la Fundació FiraGran.

Patrocina:
Grup Mémora

Organitza:
Fundació FiraGran