El desafiament de la demència senil
Matsudo havia centrat molt abans la seva política de benestar en els serveis a persones que pateixen demència. Va ser el 2010 i per una bona raó: quan acabi aquesta dècada, més del 28% de les 480.000 persones de la ciutat tindrà almenys 65 anys.
Segons Junko Yoshida, del departament de benestar per a gent gran de Matsudo, això significarà un augment proporcional al nombre de persones amb demència senil. “Fa algun temps ens vam adonar que, amb l’augment del nombre de persones grans vivint aquí, la demència es convertiria en un gran desafiament”, va dir.

En l’actualitat, una mica més de les 11.000 persones de la ciutat que reben cures d’infermeria pateixen algun tipus de demència, en comparació amb les 8.000 persones de fa tot just set anys. Però aquest nombre no inclou a la gran quantitat de persones que encara no han estat diagnosticades. Si s’inclouen, els funcionaris locals estimen que en Matsudo viuran fins a 26.000 persones grans amb demència per a l’any 2025.

Encapçalat per l’Ajuntament, el pla inclou conscienciar els residents i a les empreses regularment en contacte amb gent gran, com els bancs i els serveis de taxi. Hi ha cafès i centres de recollida per a pacients amb demència i les seves famílies.

Xarxes de voluntaris
El voluntari Hiroyuki Yamamoto sabia exactament què fer un matí de fa dos anys quan va veure a una dona empenyent una bicicleta i sense paraigües, tot i la pluja. La dona li va dir que es dirigia a un poble de la prefectura de Nagano que estava a centenars de quilòmetres de distància. Gràcies als seus coneixements sobre la demència senil, Yamamoto va aconseguir mantenir la dona parlant fins que la policia va arribar per escortar-a casa seva.
“Una salutació amistós és el començament de tot”, va explicar Yamamoto. “No es pregunta de sobte a les persones si estan bé perquè això podria allunyar-les. És millor parlar del temps, o dir alguna cosa positiva sobre el seu gos. Normalment podem saber si alguna cosa va malament per la forma en què responen.”

Font: www.eldiario.es
Llegir més: https://www.eldiario.es/theguardian/ciudades-respuesta-Japon-envejecimiento-poblacion_0_729677705.html