Pregunta: Avui ser vell és com pertànyer a una altra espècie?

Absolutament. Es discrimina als vells, és a dir, al que serem nosaltres en el futur. És un bogeria.

Pregunta: Ens terroritza envellir?

Potser per això en els discursos de polítiques públiques es recalca tant que el benestar de la gent gran depèn que puguin ser independents i actius, és a dir: joves.

Pregunta: Vostès van decidir preguntar a ells?

Sí, hem acabat un projecte de recerca centrat en esbrinar què és el benestar per a la gent gran, i el resultat és que el més important per a ells és la qualitat de les relacions per sobre de tota la resta.

Pregunta: ¿Relacions en general?

Sí, relacions amb el seu entorn que els permetin sentir-se segurs, valorats i que tenen un lloc en el món; això és molt més important per a ells que la independència.

Pregunta: En la seva investigació van involucrar a gent gran com a part de l’equip.

En el nostre equip de treball hi havia gent d’entre 65 i 87 anys, durant un llarg període de temps, i la seva experiència va contribuir a millorar el seu benestar, les seves aptituds i capacitats. Però vèiem com molts d’aquests investigadors vivien en la seva pròpia carn les dificultats dels nostres entrevistats.

Pregunta: Quines són aquestes dificultats?

Decepció i por quan els seus fills no volen ocupar-se’n, i la pèrdua d’amics i familiars que els deixen totalment aïllats.

És inevitable.

Presentació de Marian Barnes: Avis feliços

Com a bona sociòloga converteix les seves preguntes en investigacions. L’última, que es va dur a terme durant anys des de la Universitat de Brighton, respon a la pregunta de què necessita la gent gran de la societat i, en contra del discurs polític que posa l’èmfasi en potenciar la independència i l’envelliment actiu, la gent gran el posa en la necessitat de tenir relacions personals més enllà de la família, inclosa tota aquesta gent amb la qual es troben en la seva vida diària. “Les persones grans han de sentir-se reconegudes i incloses”. Convidada pel Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona i la Fundació Víctor Grífols i Lucas, Barnes ha impartit un seminari sobre ètica de la cura

Font: lavanguardia.com