El projecte E-Sènior utilitza tecnologies senzilles per adaptar els habitatges de la gent gran amb l’objectiu de millorar la seva qualitat de vida

L’Hospitalet de Llobregat vol usar la tecnologia per adaptar els habitatges de les persones grans que viuen soles i, d’aquesta manera, millorar la seva autonomia. Un botó al costat del sofà per obrir la porta de casa quan truca algú o habilitar el televisor per poder fer videoconferències amb la família i coneguts són algunes de les mesures que s’implementen a través del projecte E-Sènior, el qual vol afavorir que la gent gran no hagi de marxar dels seus habitatges. Aquesta iniciativa forma part d’un pla d’acció per millorar la qualitat de vida de la gent gran amb més de cent actuacions.

Les persones majors de 65 anys són un col·lectiu molt rellevant a l’Hospitalet de Llobregat, ja que representen una cinquena part del total de la població del municipi. No obstant això, un dels principals problemes als quals s’afronta la gent gran a la ciutat és l’autonomia i l’adaptació dels seus habitatges a les seves necessitats: un 35% de les persones grans viu sola a l’Hospitalet i la meitat d’aquestes reconeixen que tenen problemes d’accessibilitat a casa seva.

Per aquest motiu, el consistori hospitalenc ha posat en marxa el projecte E-Sènior, amb el qual es volen corregir les carències d’adaptació dels habitatges de la gent gran a través de l’ús de la tecnologia. Entre les mesures que contempla aquesta iniciativa es troben la instal·lació de botons als costats del sofà per poder obrir la porta quan algú truca o l’habilitació del televisor per poder fer videoconferències amb la família i coneguts; mesures que pretenen millorar l’autonomia d’aquestes persones i, per tant, la seva qualitat de vida.

En aquest sentit, el cap de Secció i Coordinació de Projectes de l’Ajuntament hospitalenc, Camino Milán, ha ressaltat que, tot i que molts cops quan es parla d’utilitzar la tecnologia per millorar l’accessibilitat dels habitatges es pensa en cases domòtiques o grans obres, les millores poden venir de tecnologies senzilles a l’abast de tothom.

Un pla amb un centenar d’accions

Les mesures contemplades en el projecte E-Sènior formen part un pla d’acció per millorar la qualitat de vida de la gent gran de l’Hospitalet, el qual ha presentat l’Ajuntament aquest dimarts. Aquesta estratègia busca la implicació dels diferents departaments del consistori i d’entitats del tercer sector per tirar endavant un centenar d’actuacions, de les quals 42 ja estan en desenvolupament.

El pla incideix en la millora dels espais públics i privats, l’habitatge, el transport i la mobilitat, la participació social i cívica, les relacions de suport i ajuda mútua, la salut, la comunicació i les condicions d’inclusió. A més, la iniciativa també centra molts esforços a fomentar la vida social d’aquestes persones, perquè no s’estiguin soles a casa, així com accions per reduir la bretxa digital.