Les xifres estremeixen: una de cada sis persones grans és víctima de maltractament; en el 90% de les situacions per part d’un familiar. I només es denuncia el 4% dels casos, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut. A pesar que el 26% de la població coneix de prop casos de maltractament a persones grans, aquesta és una realitat silenciada. La por i la vergonya són els dos sentiments que expliquen per què una persona que sofreix maltractament físic o psicològic no li denuncia, segons les conclusions de l’estudi “Percepció que la població té dels maltractaments a les persones majors”, elaborat per l’Associació per a la Recerca del Maltractament a les Persones Majors (EIMA) i el Departament de Treball Social i Serveis Socials de la Universitat de Barcelona (UB). A més, sovint les persones de major edat no disposen d’informació on fer la denúncia, tenen limitada la capacitat de comunicar-se, pensen que no se’ls creuran o desconfien de la justícia.

La psicòloga i gerontóloga Elena Fernández va impartir la xerrada “El maltractament psicològic: una realitat invisibilitzada”, organitzada per la Fundació Mémora, de Grup Mémora. Aquesta entitat es proposa aportar valors que vagin més enllà del servei funerari, comprometent-se a proporcionar ajuda a la societat  i millorant l’atenció a les persones que viuen la fi de vida o un procés de dol. En la citada conferència, Elena Fernández va remarcar la necessitat de parlar del maltractament, “perquè és una realitat molt complexa i actuen moltes variables”. Per això, disposar d’informació, conèixer, descriure i saber definir els maltractaments és el millor mitjà per a prevenir-los i evitar-los. “No es pot tractar el que es desconeix”, afirma l’experta.

Per a més informació: https://www.lavanguardia.com/vida/20211119/7865107/1-6-personas-mayores-siente-maltratada-90-por-ciento-de-familiar-brl.html