L’1 d’octubre passat, Catalunya va viure una jornada històrica en la celebració del Dia Internacional de les Persones Grans. Sota el lema “Per un envelliment digne. Defensem els nostres drets!”, centenars de persones es van concentrar en diversos municipis –especialment a Barcelona– per reivindicar una vellesa digna i la defensa dels drets de la gent gran, tal com reconeix l’ONU.
La jornada va ser també l’escenari d’un important anunci institucional: el president de la Generalitat, Salvador Illa, va confirmar la creació de la Direcció General de la Gent Gran, un òrgan que tindrà l’objectiu de coordinar i desenvolupar polítiques específiques per a aquest col·lectiu. “Ho farem efectiu el més aviat possible”, va remarcar Illa, subratllant que millorar la vida de les persones grans significa millorar tota la societat.
Durant el seu discurs, el president va fer referència al manifest llegit pels membres del Consell de la Gent Gran de Catalunya i pels impulsors de la manifestació de l’1 d’octubre, un manifest signat per més de 1.000 entitats i persones, algunes d’elles de renom com ara el cantautor Joan Manuel Serrat, la xef Carme Ruscalleda, la periodista Rosa Badia, la il·lustradora Carme Solé i l’economista Antoni Serra Ramoneda. Illa va destacar-ne la solidesa i la rellevància de les propostes, afirmant que “cal tenir-les en compte”. En aquesta línia, va defensar que la nova Direcció General de la Gent Gran serà un instrument transversal, que afavorirà una estratègia coordinada entre la Generalitat, els ajuntaments i la societat civil.
Per la seva banda, la consellera de Drets Socials i Inclusió, Mònica Martínez, va reafirmar recentment el compromís del Govern amb l’envelliment actiu i la necessitat d’afrontar aquest repte amb determinació. “Les persones grans -va exposar- són fonamentals en l’ecosistema social i en el teixit associatiu i de voluntariat de Catalunya”.
A més, Martínez va destacar que el seu departament lidera la creació de la nova Direcció General, que esdevindrà una eina clau per millorar la qualitat de vida de la gent gran i impulsar polítiques més eficients i adaptades a les seves necessitats.
Amb aquest anunci, Catalunya fa un pas endavant en el reconeixement i la protecció dels drets de les persones grans, tot avançant cap a una societat més inclusiva i compromesa amb la seva ciutadania sènior.