L’incendi d’una fàbrica de camises de Nova York en el qual van morir 146 persones va marcar la lluita pels drets de la dona.
El Dia Internacional de la Dona del 8 de març va ser declarat per les Nacions Unides el 1975. Dos anys més tard es va convertir en el Dia Internacional de la Dona i la Pau Internacional. Als Estats Units se celebra oficialment tan sols des del 1994, malgrat que és en aquell país on es troben els orígens de la commemoració. ¿Per què es va elegir aquell dia?
L’explicació més versemblant es remunta a mitjans del segle XIX, en plena revolució industrial. El 8 de març del 1857, milers de treballadores tèxtils van decidir sortir als carrers de Nova York amb el lema ‘Pa i roses’ per protestar per les míseres condicions laborals i reivindicar una retallada de l’horari i la fi del treball infantil.
Va ser una de les primeres manifestacions per lluitar pels seus drets, i diferents moviments, successos i mobilitzacions (com la vaga de les camiseres del 1909) es van succeir a partir de llavors. L’episodi també va servir de referència per fixar la data del Dia Internacional de la Dona el 8 de març.
El capítol més cruent de la lluita pels drets de la dona es va produir, no obstant, el 25 de març del 1911, quan es va incendiar la fàbrica de camises Triangle Shirtwaist de Nova York. Un total de 123 dones i 23 homes van morir. La majoria eren joves immigrants d’entre 14 i 23 anys.
Per a més informació: https://www.elperiodico.cat/ca/societat/20220308/dia-de-la-dona-6672998