La soledat, un fenomen social cada cop més estès al Japó, es considera una virtut mentre que sentir-se sol és un estigma de debilitat
Al Japó la solitud es pot veure com una virtut per dirigir la pròpia vida però la pandèmia ha mostrat la creu d’aquesta moneda: l’augment dels suïcidis en un país que ja té la taxa més alta entre el set països més industrialitzats del món, 14,9 suïcidis per cada 100.000 habitants. Per pal·liar la gravetat de la situació, el govern nipó ha creat el Ministeri de la Soledat, com ja va fer el Regne Unit el 2018.
El teletreball, el confinament, la falta de contacte social i la crisi causada per la Covid han fet créixer el nombre de persones que s’han tret la vida per primer cop en 11 anys. El Japó durant el 2020 ha registrat 21.919 suïcidis, dels quals 479 eren escolars i 6.976, dones. El que representa més del doble de les morts causades per la Covid, poc més de 9.000.
El nou ministeri té previst fer un estudi del sentiment de soledat de la població per saber quin és l’abast de la situació i prendre mesures entre diferents departaments i agents socials.
L’actual ministre de Revitalització de les Regions, Tetsushi Sakamoto, es farà càrrec del nou ministeri per fer front a un fenomen que afecta nens, joves, dones i persones grans, ara agreujat pel descens de la natalitat i la massificació de les ciutats.