El Parlament de Catalunya és, de moment, l’única institució a Espanya que investigarà què va passar a les residències d’avis durant la pandèmia del coronavirus. Allà han mort el terç dels finats per coronavirus, més de 9.000 residents. Els grups parlamentaris d’ERC, JuntsxCat i PSC van aprovar aquest dimecres la creació d’un grup de treball, compost per experts designats pels partits, que haurà d’aclarir que va fallar als centres, qui hi té responsabilitats directes i què cal fer perquè mai torni a passar. Les associacions de familiars tenen poques esperances que aquest treball doni fruits i prefereixen una comissió d’investigació dins la Cambra i amb compareixences públiques. «Ens han colat un gol», afirma una entitat.

El reguitzell de morts no deixa de créixer dia rere dia, tot i que avui, després de l’exitosa campanya de vacunació, la realitat és ben diferent. Fa tot just dos anys els morts als geriàtrics es comptaven per centenars. Molts avis van morir esperant un trasllat hospitalari que no va arribar mai, i als centres més afectats els cadàvers van reposar hores als llits mentre esperaven l’arribada de la funerària. En aquells primers mesos de pandèmia, pocs familiars van poder donar l’últim adeu als seus ésser estimats, i molts carregaran amb un pes enorme per haver-los internat als geriàtrics. Els treballadors no donaven més de si, i havien d’utilitzar bosses d’escombraries per imitar mascaretes, guants o equips de protecció individual. Faltava material, faltaven mans, i la debacle va ser espantosa.

Per a més informació: https://www.elperiodico.cat/ca/societat/20220216/parlament-investigacio-cataluna-residencies-morts-covid-13246559