Entrevistadora: Ana Basanta

La periodista Gemma Bruna ha escrit, juntament amb l’infermer Josep París, ‘Cuídate. Quince vivencias personales de cuidadores’ (Plataforma), un llibre sobre la importància d’aquests acompanyants sovint invisibles, dels qui destaca el procés d’aprenentatge intern en estar en contacte continu amb el patiment.

Tenim clar que per cuidar bé els altres, primer hem d’estar bé nosaltres?

Jo crec que no. Hi ha testimonis al llibre que al final s’acaben abocant tant a l’hora de cuidar que es cuiden poc ells mateixos. Per exemple, una filla que cuida la seva mare malalta d’Alzheimer, que està ingressada, i realment el que transmet és que es cuida poc a ella mateixa i prioritza poc el seu entorn. En aquest cas, el seu marit i el seu fill. Està tan abocada a la pèrdua de memòria de la seva mare, que es prioritza poc a ella mateixa.

Després hi ha altres testimonis que podrien exemplificar aquesta situació de cuidar-se poc a ells mateixos, però jo crec que sí, que és complicat, almenys en els casos que hem entrevistat. També penso que depèn de la fase en la qual estiguis. Hi ha cuidadors que porten molts anys cuidant la persona.

Entrevista Gemma Bruna

Coautora del llibre 'Cuídate. Quince vivencias personales de cuidadores'. https://www.catalunyapress.cat/texto-diario/mostrar/1153350/gemma-bruna-administracions-tenen-poca-sensibilitat-davant-situacio-dajut

Publicada por CatalunyaPress en Viernes, 17 de agosto de 2018

Font: catalunyapress.cat

Llegir més: https://www.catalunyapress.cat/texto-diario/mostrar/1153350/gemma-bruna-administracions-tenen-poca-sensibilitat-davant-situacio-dajut