Gairebé la meitat de les persones majors de 65 anys utilitza les xarxes socials, especialment Facebook i WhatsApp, com a eines per a combatre la sensació de solitud no desitjada o d’aïllament que sofreixen. De fet, Internet comença a ser una de les vies essencials que la gent gran té al seu abast per a connectar-se amb el seu entorn, tal com reflecteix l’estudi ‘La solitud de les persones majors’, elaborat per l’Associació Serveis Integrals per a l’Envelliment Actiu (SIENA) i promogut per Mémora, a través de la seva Fundació, amb el suport de FiraGran. En aquest informe, que acaba de presentar-se coincidint amb l’obertura de FiraGran 2019, han participat 864 persones majors de 65 anys de Catalunya durant els mesos d’abril a juny de 2019. Els resultats revelen que el 44% de les persones majors el 30% dones i el 14% homes veu en l’ús de les xarxes socials el primer instrument per a no sentir-se sola.
I és que, a pesar de que l’edat és un dels principals motius que genera una bretxa digital, les xifres mostren que les persones majors cada vegada incorporen més les xarxes socials en la seva vida diària i que, per tant, el salt digital s’està reduint progressivament.
L’estudi ‘La solitud de les persones majors’ indica que la segona via per a combatre la solitud són les anomenades a familiars, amics i veïns, amb un 23% de casos. El 15% de la gent gran realitza cursos presencials fora de casa, va al gimnàs, es va a la plaça del poble o al mercat, al centre cívic o a la biblioteca per a interactuar amb la resta de les persones i evitar la solitud. Un 18% de les persones majors no utilitza cap d’aquestes opcions perquè assegura no sentir-se només.