Un estudi recent mostra que un terç de la població de 70 anys d’ara endavant és sexualment activa.

“El sexe en persones majors és el gran tabú de la nostra societat”, sosté Miren Larrazabal, psicòloga, sexòloga i presidenta de la Societat Internacional d’Especialistes en Sexologia. La sexualitat és un aspecte central de l’ésser humà que és present al llarg de tota la vida, segons defensa la Organització Mundial de la Salut. Això també inclou la senectut, encara que no sempre s’associï aquesta etapa amb la sexualitat. En 2019, la població major de 65 anys superava els 700 milions de persones, segons dades de l’Organització de les Nacions Unides (ONU). En les pròximes tres dècades es calcula que aquesta xifra es doblegarà fins a aconseguir més de 1.500 milions de persones en 2050. En 2021, a Espanya, aquesta franja d’edat suposava gairebé el 20% de la seva població total, segons dades de el Institut Nacional d’Estadística (INE). Larrazabal considera imprescindible donar informació a la gent gran, basada en el coneixement científic, que els permeti adaptar els seus desitjos i activitat a aquests canvis físics que puguin sofrir. “És bo que la sexualitat vagi acompanyant tot el cicle vital”, sosté.

Recentment, s’ha publicat en The Journal of Sexual Medicine un estudi en el qual es reflecteix l’activitat sexual en persones majors, com a part d’un projecte encara major sobre violència sexual a Bèlgica. Concretament, la recerca està composta per una mostra de 511 persones que viuen al país belga i l’edat del qual està compresa entre 70 i 99 anys. Els resultats revelen que un terç d’ells és sexualment actiu (un 31,3%). Com sexualment actiu entenien contacte sexual amb penetració, masturbació, sexe anal, sexe oral… El 47,3% dels sexualment inactius van informar haver experimentat formes de tendresa física: contacte íntim, sense penetració ni masturbació, com a petons o carícies.

En 2012, aquesta mateixa revista va publicar una anàlisi similar amb dades sobre la sexualitat en la tercera edat recollits a Espanya, la mostra de la qual ascendia a gairebé 2.000 persones. Els resultats mostren també que la sexualitat és present en espanyols majors de 65 anys: en el 62,3% dels homes i en el 37,4% de les dones. Els paràmetres són més laxos que en l’estudi anterior. Com a pràctica sexual incloïen petons i abraçades, sexe oral, coit vaginal i masturbació. Adina Cismaru Inescu, sexòloga clínica, estudiant de doctorat en el camp de l’envelliment i coautora de la recerca de Bèlgica, opina que aquestes anàlisis “demostren que la sexualitat en la tercera edat existeix i la tendresa física també”.

Per a més informació: https://elpais.com/salud-y-bienestar/2022-06-09/la-clave-de-la-sexualidad-en-personas-mayores-adaptar-los-deseos-y-la-actividad-a-los-cambios-fisicos.html