El covid continua causant estralls a les residències de gent gran, però ara amb unes incidències molt allunyades de les registrades el primer any de pandèmia, quan no hi havia vacunes. El 2021 es van comptar 1.454 usuaris morts amb covid, mentre que entre el març i el desembre del 2020 es va arribar a les 7.879 defuncions. Això significa que en un any es van morir un 81% menys de residents que en deu mesos del 2020. Una caiguda que també s’ha reflectit en el nombre de casos: si el 2020 es van contagiar 27.394 residents, el 2021 van sumar 10.437 (-62%); malgrat que hi ha dos mesos menys de dades.

“És gràcies únicament a les vacunes que s’ha aconseguit reduir la mortalitat i el nombre de casos”, certifica l’epidemiòleg i pediatra Quique Bassat. “Fins i tot quan s’aplicaven les mesures i les restriccions més estrictes, amb EPIs i sortides i visites prohibides, no es va poder evitar que entrés el virus a les residències i que provoqués moltes morts. Només amb la vacuna es va començar a veure un descens en la mortalitat”, recalca l’investigador Icrea de l’institut ISGlobal.

El departament de Salut envia un cop a la setmana l’actualització dels contagis als centres residencials. Segons l’últim informe, d’aquest dimecres, hi ha un 60% de residències que tenen almenys un cas de covid. Concretament, un 25% estan tipificades com a centres vermells –és a dir, tenen diversos casos i un brot actiu– i un 34% com a taronges –els contagis estan controlats–. La resta, el 40%, no tenen cap positiu.

Per a més informació: https://www.ara.cat/societat/mort-residencies-cau-80-despres-d-any-vacunacio_1_4233992.html