Els ajuts tècnics són dispositius, aparells o sistemes que faciliten la realització dactivitats quotidianes a persones amb dificultats per dur-les a terme de manera autònoma. Aquestes eines permeten als nostres majors mantenir la seva independència, promovent-ne el benestar i millorant-ne la qualitat de vida.

Exemples d’ajuts tècnics

Bastons i caminadors: Aquests dispositius brinden suport i estabilitat en caminar, cosa que resulta especialment útil per a persones amb problemes d’equilibri o mobilitat reduïda.

Cadires de rodes: Les cadires de rodes poden ser manuals o elèctriques i són ideals per als que tenen dificultats per desplaçar-se a causa de malalties o lesions.

Ajuts per al bany: Barres de suport, cadires de dutxa i seients elevadors faciliten la neteja personal i eviten accidents en un dels llocs més perillosos de la llar.

Ajuts per vestir-se: Hi ha eines com calçadors de sabates amb mànecs llargs, pinces per botar i dispositius per pujar cremalleres que poden facilitar enormement el procés de vestir-se.

Ajuts per a la cuina: Talladors d’aliments amb ventoses, obrellaunes elèctrics i utensilis amb mànecs ergonòmics són només alguns exemples de com les ajudes tècniques poden facilitar la preparació d’aliments.

Ajuts per a la comunicació: Telèfons amb tecles grans, dispositius d’amplificació de so i aplicacions de lectura de pantalla són algunes solucions per millorar la comunicació en persones amb problemes auditius o visuals.

Com obtenir ajudes tècniques

Abans d’adquirir una ajuda tècnica, és fonamental fer una avaluació de les necessitats específiques de la persona. En alguns casos, caldrà acudir a professionals com ara metges, ortopedes, terapeutes ocupacionals o fisioterapeutes perquè orientin en l’elecció de l’eina adequada.

A més, és important investigar sobre les diferents ajudes tècniques disponibles i comparar preus i qualitats. Algunes d’aquestes eines poden ser costoses, però hi ha ajudes a què es poden optar per fer-ho més assequible per a aquells que realment ho requereixin.

Llegir article: Què són les ajudes PUA i les PAO

Conclusió

Les ajudes tècniques són eines valuoses que poden millorar significativament la vida dels nostres éssers estimats més grans. En facilitar tasques quotidianes i promoure la independència, aquestes eines permeten gaudir d’una millor qualitat de vida i fomenten la seva autoestima. No subestimem el poder d’aquestes ajudes tècniques desconegudes i comencem a explorar com poden canviar la vida dels qui més volem.

Maria Schröder Vilar
Farmacèutica-Nutricionista-Ortopeda