Ajuntament i el sindicat Comissions Obreres pacten una iniciativa a cinc anys vista que preveu una quarantena d’actuacions Prioritza la inclusió social, promou que la gent gran visqui a casa, la qualitat dels serveis i més places públiques a les residències.

Que les persones grans no se sentin soles, que puguin viure el major temps possible a casa seva, que els serveis que se’ls ofereixin siguin de qualitat, i que hi hagi més places públiques a les residències. Aquests són els quatre eixos principals del Pla Estratègic de l’Envelliment i la Dependència de l’Ajuntament. Es tracta d’un projecte pioner a Catalunya que el govern ha elaborat conjuntament amb el sindicat Comissions Obreres (CCOO) i altres entitats que treballen en aquest àmbit. S’ha d’aprovar al proper ple municipal.

Parteix de la premissa que Manresa és una de les ciutats més envellides, i sobretot, més sobreenvellida de Catalunya. Les persones més grans de 65 anys suposen un 20 % de la població. A Catalunya és del 19 %. I el sobre envelliment, que té en compte la població de més de 85 anys dins la franja de majors de 65, és també del 19,9%, mentre que a Catalunya és del 17,1%. «Som una població envellida i sobreenvellida i la possibilitat que la gent gran necessiti ajuda és més alta. Hem de pensar en recursos i serveis», va explicar ahir la regidora d’Acció i Inclusió Social, Mariona Homs.

40 accions a 5 anys vista

El pla inclou una quarantena d’accions que s’han pactat a partir d’una diagnosi de la situació de la gent gran de Manresa que no tan sols té en compte els serveis assistencials que se’ls hi presten, sinó també les necessitats d’aquelles persones grans que s’han adreçat a Serveis Socials perquè necessiten ajuda. L’any 2020, per exemple, un 22 % de les persones que van ser ateses a Serveis Socials tenien 65 o més anys. És un pla a 5 anys vista.

De la diagnosi m’han sortit accions que s’estructuren en quatre línies estratègiques. Una d’elles és donar impuls a la inclusió social comunitària per evitar, sobretot, que les persones grans se sentin soles i detectar riscos socials. Una segona actuació se centraa en dur a terme accions per procurar que la gent gran s’estigui el màxim temps possible a casa seva. Aquí hi entra en joc el Servei d’Atenció Domiciliària, que aquest 2021 ha incrementat el seu pressupost en més de 440.000 euros fins arribar als 1,2 milions.

La tercera línia estratègica consisteix en en tenir el màxim de places públiques en residències. S’hi inclou la cessió a la Generalitat dels terrenys del Xup on hi hauria d’anar una residència 100 % pública. «És evident que fan falta places públiques», va remarcar Homs». Finalment el pla preveu garantir la qualitat dels serveis que es presten.

Per a més informació: https://www.regio7.cat/manresa/2022/03/08/manresa-sera-les-primeres-ciutats-63552306.html