Entitats denuncien el “maltractament” que pateix la gent gran per accedir als tràmits digitals fins i tot quan són obligatoris
Als vells cada cop ens posen més difícil ser actius i valdre’ns per nosaltres mateixos”, respon Gabriel Mas, que als 84 anys diu que s’ho ha fet tot sol perquè entre els del casal d’avis i els fills li han ensenyat a ser “autònom amb el mòbil”. Amb tot, es queixa que li costa perquè les tecles i la pantalla de l’ordinador són tan petites que fa que molts cops s’equivoqui d’una sola lletra i hagi de tornar a començar el procés. “Amb el certificat no entenia això de recuperació o malalt. No està ben explicat per als vells, no”.
Són víctimes de l’anomenada bretxa digital, el forat que la pandèmia ha fet més gran, al passar a virtual la immensa majoria dels tràmits: des dels bancaris fins a demanar hora a l’ambulatori, sol·licitar una ajuda social o comprar una entrada per a un espectacle. No és estrictament un problema de la gent gran, sinó també d’altres grups que s’han quedat al marge de l’aprenentatge de la tecnologia o bé no disposen de dispositius amb internet. El 23% de la gent d’entre 64 i 75 anys no fa ús dels serveis digitals bàsics perquè no els sap fer servir. Dels 75 anys en amunt no hi ha dades oficials, però des de la fundació Firagran asseguren que el percentatge es podria elevar fins a més d’un 60%.
Cada dia una unitat mòbil on hi ha un administratiu amb un ordinador i una impressora es desplaça a un dels barris i atén els afectats per aquesta bretxa digital per fer-los tota mena de gestions, ara també el certificat covid.
Per a més informació: https://www.ara.cat/societat/coronavirus-covid-19-certificat-covid-bretxa-digital-gent-gran-problemes-descarregar_1_4201958.html