Actualment n’hi ha tres en marxa, a Sant Feliu de Guíxols, Sant Hilari Sacalm i Barcelona, que, com a pioners que són, estan trobant molts entrebancs.

El Joan i el Josep obren la porta d’un antic hotel de Sant Feliu de Guíxols i travessen les restes del bar d’aquest establiment turístic, tancat des de fa uns anys. Van cap a la setantena, i ensenyen el que serà casa seva.

Tots dos formen part del projecte d’habitatge cooperatiu sènior Walden XXI, de la cooperativa Sostre Cívic.

Fa dos anys van comprar aquest hotel per dos milions d’euros. Per fer-ho, els socis van haver d’aportar 45.000 euros al projecte, uns diners que es recuperen si marxen o es moren, i ara busquen finançament dels bancs per poder començar les obres.

Calculen que tindran un cost de cinc milions d’euros.

Aconseguir el crèdit els està costant perquè els bancs no coneixen aquest model i els fa por que no el puguin tornar a causa de l’edat, malgrat que la propietat és de la cooperativa i no dels particulars, i quan algun soci mori la resta continuaran pagant.

Però són pioners i tot són dificultats, fins i tot aconseguir llicències dels ajuntaments.

Unes dificultats que encaren amb energia i il·lusió, perquè tenen clar que no volen viure a casa sols ni a una residència, on diuen que se’ls infantilitza, com explica en Josep Maria Ricart.

“Per mi és una caserna on funcionen a toc de campana. Ens tracten com a un nen, a nosaltres, que hem sigut empresaris, mestres, psicòlegs i tenim 70 anys. Això no ho volem i estem canviant el sistema per fer un model autogestionat i decidit per nosaltres.”

I sobretot, volen combatre la soledat i compartir al màxim les seves vides i això ho fan dissenyant ells directament els espais on viuran, on destaquen molts més espais compartits que en altres projectes de cooperatives de cohabitatge.

 

Per a més informació: https://www.ccma.cat/324/primeres-cases-cooperatives-per-a-gent-gran-a-catalunya-som-una-petita-revolucio/noticia/3180860/