“La soledat s’acaba on comença el teu nom”.

Així canta Pablo Guerrero, i així també ho entén Alejandro Luaces, músic, dinamitzador i creador del projecte “Hier encore” —”Ahir mateix”—, una iniciativa que es presentarà al Saló FiraGran 2025 el proper dijous 8 a les 12 h (Àrea de Manualitats) i que proposa la música com a nexe d’unió i com a eina eficaç per activar la memòria i per combatre la soledat no desitjada de les persones grans. Perquè, tal com subratlla Luaces, l’objectiu és “cantar amb les persones grans, no per a elles”.

Durant quatre anys, Luaces ha recorregut Europa visitant residències i associacions de persones grans reconeixent el poder transformador de la música com a eina de salut i de reparació emocional i utilitzant la música com a eina de transformació, en col·laboració amb treballadores i treballadors d’aquests espais. Perquè en els boleros, les coples, els tangos, o la chanson française hi ha més que melodies i ritmes, “hi ha memòria, dignitat, escolta, consol i resistència”. “Hier encore neix de la necessitat d’anar més enllà de l’aplaudiment puntual, per sembrar arrels en allò comunitari, en allò quotidià, en allò que es cuida, perquè importa”, subratlla el músic.

Amb la seva veu i la seva guitarra, Luaces demostrarà també al Saló FiraGran 2025 que la música és la millor eina per unir i per lluitar contra la soledat no desitjada. Perquè la música ha de formar part del dia a dia de les persones grans estiguin a casa seva o a cura de professionals.