Carles Domingo: “A l’estiu no abaixeu la guàrdia! Compte amb els falsos revisors de llum, gas i aigua”

Mosso d’esquadra de la Unitat Central de Proximitat i Atenció al Ciutadà

Carles Domingo és mosso d’esquadra de la Unitat Central de Proximitat i Atenció al Ciutadà del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya. Tot l’equip d’aquesta unitat s’encarrega d’establir  directius en l’àmbit de la seguretat ciutadana i treballen per impulsar mesures de prevenció i protecció, especialment amb els col·lectius més vulnerables, com són  les persones grans, els infants i adolescents i les víctimes de violència masclista i domèstica.

Domingo, que va treballar alguns anys com a educador social, assegura que el que més li agrada és estar al costat de les persones, treballar colze a colze amb els companys, però també amb les entitats i associacions amb les que col·laboren per garantir el màxim nivell de seguretat de tots els ciutadans. “La seguretat, l’alimentació, la salut i l’educació són bàsiques per avançar com a societat”, assegura.

Arriba el període de vacances i en moltes comunitats es redueix el nombre de veïns. S’incrementen els enganys i les estafes aprofitant que les persones grans estan més desemparades?

Les estafes i els enganys es produeixen al llarg de l’any i, per tant, mai es pot abaixar la guàrdia en aquest aspecte. El que més ens preocupa són els falsos revisors, de llums i de gas. Es presenten, sense avís previ, als domicilis, van uniformats i sovint posen d’excusa que venen a revisar les instal·lacions o a  substituir alguna peça i aleshores és quan aprofiten per entrar als domicilis i robar objectes personals.

Què cal fer davant d’aquests casos?

El primer consell és no obrir la porta a desconeguts i després pensar que davant de qualsevol eventualitat no hi ha cap necessitat d’immediatesa. En tots els intents d’engany –sigui a través d’un fals revisor, d’una trucada o a través d’una falsa enquesta al carrer- sempre es juga amb el factor temps i les suposades urgències: no ens donen temps per reflexionar i t’obliguen a actuar de manera instintiva. Ens cal parar-nos, pensar i preguntar-nos: És positiu el que ens està oferint aquesta persona? M’ha avisat algú que vindria a fer la revisió? Aquesta persona té les credencials necessàries?

En tots els casos és important tenir una persona de confiança o de referència –un familiar, un amic, el servei de teleassistència o un veí- a qui puguis preguntar, per contrastar i tenir una opció més.

I en cas de patir algun problema, trucar a la policia.

Sí, és clar. Hi ha persones que per vergonya no acaben denunciant i això no ens facilita la feina. La policia com més informació té més possibilitats té d’identificar possibles estafadors i d’actuar per prevenir noves estafes o furts.

“Les fotografies o certs comentaris a les xarxes

socials són pistes valuoses pels possibles lladres”

Si decidim anar de vacances, quines són les precaucions que cal tenir en compte per tal que no ens enganyin?

En cas de contractar paquets turístics per Internet cal desconfiar de preus baixos o d’ofertes en les quals no hi ha referències o que no compten amb contracte ni tampoc amb les dades de la persona que actua com a referent.

Si anem a l’hotel, el moment en el qual es produeixen més furts és justament quan es baixen les maletes. Són moments que poden provocar confusió i que potser per un moment perdem de vista el nostre equipatge i és aquí quan algunes persones s’aprofiten per quedar-se amb les nostres pertinences.

Quines són les recomanacions bàsiques a l’hora de tancar el nostre domicili si marxem durant uns dies?

Si vius en un baix és recomanable posar reixes a les finestres i sobretot vigilar la informació que publiquem  a les xarxes socials. Si estàs fora de vacances, compte amb el que expliquem! A vegades són les pròpies persones que penjant fotografies de les vacances o a través d’alguns comentaris acaben donant informació valuosa als possibles lladres.

És recomanable deixar les claus a un familiar o un veí per evitar que la bústia s’empleni de correspondència i que, de tant en tant, ens pugui controlar el domicili. Si no hi ha aquesta possibilitat és aconsellable tancar la porta amb doble i triple clau.

“Sempre hauríem de tancar la porta amb

doble volta, encara que anem a comprar el pa”

Donar la volta a la clau és un consell genèric?

Sí, i tant! Encara que baixis a comprar el pa no costa res donar la volta a la clau i tancar-ho tot. Ens evitarem algunes sorpreses.

Algunes persones aprofiten els mesos d’estiu, que és on hi ha més arribada de turistes, per llogar habitacions del seu pis. Què cal tenir en compte?

És bàsic fer-ho de manera legal i amb un contracte previ. Recomanem que abans la persona faci un inventari de tots els objectes que té al seu domicili i que mai deixi joies o d’altres elements de valor a l’abast de ningú.

Des de la seva unitat treballen en l’abordatge dels maltractaments a persones grans. És una realitat encara massa invisible?

Hi ha molts casos de maltractaments que no es denuncien, que no afloren i tampoc es detecten. Nosaltres treballem en el terreny de la prevenció per evitar que certes situacions es puguin arribar a produir. Fem assessoraments i xerrades de sensibilització en aquest àmbit i arribem a través de les xerrades sobre consells de seguretat a gairebé 15.000 persones grans l’any.

Caldria disposar de dispositius específics per a l’abordatge d’aquest tipus de maltractaments, igual que passa amb el cas de la violència contra la dona?

Les persones grans són un col·lectiu d’especial vulnerabilitat i per tant, tenir dispositius específics proporcionaria una atenció més qualificada i adaptada a les seves necessitats. Els Mossos d’Esquadra tenim procediments operatius específics per l’atenció, seguiment i protecció de les persones grans que pateixen violència masclista i/o domèstica.

L’assessorament i el seguiment dels casos  es realitza a través dels grups d’atenció a la víctima, que treballen en xarxa amb els serveis socials del municipi  i amb altres professionals que intervenen en l’abordatge dels maltractaments. La detecció per part de l’entorn és una peça clau en la visibilitat de les situacions de violència.

“La col·laboració ciutadana és imprescindible

per identificar possibles casos de maltractaments

a persones grans”

La majoria de maltractaments es produeixen a dins de les parets d’un domicili, a vegades amb persones grans que surten poc de casa.

El domicili és un lloc on l’agressor pot controlar la víctima en silenci i per això la majoria dels casos de maltractaments es produeixen en el domicili on viu la persona gran.

Per detectar aquest tipus de situacions, la col·laboració ciutadana és imprescindible. Com més ulls hi hagi més possibilitat d’identificar possibles casos d’abús o de maltractes a les persones grans.

Nosaltres ens desplacem a centres cívics, casals i a locutoris per fer formació. També disposem d’un formulari amb indicadors de sospita de maltractaments, que té com a objectiu recollir informació sobre la persona gran per identificar o no una situació de maltractaments.

Com prevenir-ho?

Com més sola i aïllada estigui la persona gran més difícil serà de detectar un possible maltractament. Si la persona gran està en mans d’un cuidador informal és important que els familiars en facin un seguiment i controlar qui té accés als diners o al compte corrent.

Que la persona gran deixi de parlar, perdi la gana o tingui dificultats per dormir pot ser un indicador d’un possible cas de maltractament o abús psicològic. La detecció de maltractaments és una tasca col·lectiva, depèn de tots.