Molt s’ha sentit parlar de les teràpies alternatives per a afrontar malalties com l’ansietat, la depressió, l’estrès posttraumàtic, els problemes de memòria, les demències, etc. Aquestes malalties estan en plena expansió entre la població del segle XXI, així com entre les persones majors i s’han convertit en companyes de vida per a molts persones. Els experts en la matèria porten treballant anys en la cerca de teràpies que ajudin a afrontar-les, que ajudin a portar una vida normal i fins i tot a sortir d’elles airosos. És clar que disposem d’un sense fi de medicaments, però molts especialistes coincideixen que no han de ser l’única opció com a tractament per a ningú.

Diversos estudis han descobert que existeixen moltes activitats que ajuden en gran manera a les persones que pateixen alguns d’aquests trastorns. Entre aquestes activitats es troba el crochet o ganchillo, així com un altre tipus de manualitats que mantenen la ment concentrada en elles.

El nostre cervell allibera un neurotransmissor, conegut com a dopamina, quan fem alguna activitat agradable. Els científics creuen que originalment, aquesta substància estava dissenyada per a fer-nos repetir activitats que ajudaven a la supervivència de l’espècie, menjar o tenir relacions sexuals eren dos exemples bàsics. Amb el pas del temps, el nostre cervell ha evolucionat i genera la dopamina mentre realitzem un altre tipus d’activitats agradables per a nosaltres o que requereixin d’una certa concentració.

La dopamina és l’antidepressiu natural del nostre cos i qualsevol teràpia es basa a estimular la creació de la mateixa sense necessitat d’usar medicaments ni químics.

Hi ha diversos estudis que recolzen l’efecte mentre es realitzen unes certes manualitats. Entre elles es troben el ganchillo o crochet i el teixir amb dues agulles. En una conferència, un científic va dir que quan estem involucrats en alguna cosa que requereix de la nostra creativitat, sentim que estem vivint més plenament que durant la resta de la nostra vida, això es tradueix en una sensació de benestar màxima per al nostre cervell i cos.  Les activitats que són intel·lectualment estimulants, poden ajudar a prevenir l’atròfia cerebral així com millorar les habilitats de raonament i la velocitat de processament del cervell fins a 10 anys després de completar una capacitació.

Per a més informació: https://donovillo.com/blog/el-crochet-como-terapia.html