Directora general de l’Agència Catalana del Consum

S’apropen les festes de Nadal i per tant també arriba el moment de pensar en les compres, no només de regals o de productes i serveis pels qui volen gaudir de temps lliure, sinó en alguns casos de començar a emplenar el rebost i la nevera per als àpats familiars. Però que cal tenir en compte? La directora general de l’Agència Catalana del Consum, Elisabet Abad, ens ofereix alguns consells bàsics a tenir en compte a l’hora de submergir-nos en les compres nadalenques.

Què aconsella a l’hora de fer les compres nadalenques?

És recomanable una compra planificada i reflexiva. Abans de comprar pensar bé si realment ho necessitem i també planificar el pressupost i no actuar per impulsos. Cal preguntar-se: “Aquest producte el necessito? S’adapta al meu pressupost”.

Les persones grans estan més exposades a patir enganys a l’hora d’adquirir productes o bens de consum?

Les persones grans són un col·lectiu especialment vulnerable. Per evitar que siguin víctimes d’enganys, des de l’Agència Catalana del Consum actuem en el terreny de prevenció, fent xerrades al llarg de l’any per tal d’informar adequadament sobre els seus drets i aquelles qüestions que cal tenir en compte per evitar qualsevol frau o engany.

Cada vegada és més freqüent que la gent jove demani regals o obsequis que s’adquireixen a través d’Internet. Què cal tenir en compte abans d’adquirir-los a través d’aquesta via?

Si es fa ús d’Internet cal anar a comerços electrònics segurs i de confiança. En tots els casos, però especialment per a les persones grans sempre és bo preguntar a una persona propera que ja hagi utilitzat amb anterioritat aquell comerç online o aquella mateixa pàgina i per tant anar-hi recomanats per algú.

Hi ha d’altres aspectes que ens ajudaran a veure si la web és segura: que sigui una pàgina acurada, ben escrita i que tingui localitzades les dades de contacte i l’adreça de l’establiment en qüestió. És també essencial que hi hagi tota la informació referent al producte que vulguem adquirir, que s’estableixin les condicions de pagament i així com el mètode d’enviament i el termini d’entrega.

Quines són les principals reclamacions o queixes en l’àmbit de la compra online?

Les principals queixes es produeixen amb la compra a distància, ja sigui via telèfon o per Internet. I en aquest darrer cas, darrerament detectem problemes ocasionats per la compra d’entrades d’espectacles per Internet, de persones que adquireixen entrades falses perquè ho fan en espais no oficials o a través de la reventa. I cada vegada hi ha més persones grans que s’apunten a fer-ho.

Molt sovint la primera pàgina web que ens apareix quan fem la recerca de l’espectacle al buscador d’Internet no és la més segura. Cal tenir-ho ben present.

Parlem de persones grans, però els infants són també són un grup de consumidors a protegir. Què hem de mirar abans de comprar una joguina?

És important mirar bé les etiquetes i comprar joguines adaptades a l’edat de l’infant i comprovar que el producte porti l’etiqueta CE, amb les dades del fabricant i les instruccions d’ús aspectes clau per garantir la seguretat. Recomanem també no potenciar els estereotips sexistes a través dels jocs, triar joguines que no siguin bèl·liques i que estiguin fabricades amb materials renovables.

Durant tot l’any, però especialment ara, aprofitant el Nadal, a les grans ciutats proliferen el fenomen del top manta. Com a consumidors a què ens exposem si adquirim els seus productes?

Qualsevol producte ha de tenir les màximes condicions de seguretat i per tant recomanem realitzar la compra a la botiga o en espais d’Internet segurs. La seguretat és importantíssima i un producte comprat en aquestes condicions cap garantia. En molts casos no responen a les exigències de la legislació europea i tampoc tenim possibilitat de reclamar amb posterioritat.

A l’hora de preparar els àpats de Nadal, quines són aquelles recomanacions per assegurar que les compres siguin el més segures i còmodes possible?

En aquest cas és clau planificar els àpats i ajustar les racions de cada persona. Si el dia de Nadal tenim vuit comensals a la taula no cal cuinar i comprar com si en fóssim quinze. Fer una bona planificació ens estalviarà problemes i diners. És important calcular les quantitats adequades i davant de possibles ofertes preguntar-nos si realment ho necessitem.

En el cas que es decideixi avançar les compres dels aliments per evitar les pujades de preu o les cues, és important comprovar les dates de consum preferent o de caducitat i conèixer les condicions de conservació i tenir en compte els requisis. En aquest cas, és bo preguntar i deixar-nos aconsellar per al nostre botiguer de confiança.

Amb l’arribada de l’etapa nadalenca s’ofereixen descomptes i oportunitats. Com podem saber si es tracta de publicitat enganyosa?

En aquests casos cal llegir molt bé la lletra petita, comprovar si es tracta realment d’una oferta com la que ens prometen i si afecta realment al producte que volem comprar. Ens podem trobar per exemple que el descompte es comenci a aplicar si comprem diverses unitats del mateix producte i no només per un o que el cost final de la compra no respon a la publicitat que en fan.

A què tenim dret com a consumidors?

Tenim dret a la informació, és a dir a saber i conèixer que estàs comprant i en quines condicions –per això l’etiquetatge és clau-. Com a consumidors tenim els drets a la protecció de la salut i la seguretat, a ser reparats per danys i perjudicis i a tenir protecció jurídica i administrativa.

Què podem reclamar?

Podem presentar una queixa a l’establiment si considerem que no s’ha rebut un bon tracte o en casos que s’hagi patit un suposat cas fraudulent que pot posar en risc i afectar a la resta de la comunitat. Seria el cas, per exemple, d’una botiga que vengui productes caducats o que no ofereixin les garanties adequades. També hi ha una última via que són les reclamacions, que és quan el consumidor considera que li pertoca una compensació econòmica o el retorn dels diners.

On ens hem de dirigir?

Recomanem que en primer lloc adreçar-nos a l’establiment en qüestió. Des de l’Agència Catalana del Consum també actuem i en casos de reclamacions fem el paper de mediadors –entre el consumidor i l’establiment- i si no es posen d’acord fem ús de l’arbitratge. En aquest darrer cas, si l’establiment hi està adherit, són professionals especialistes en dret civil i mercantil qui, després d’escoltar ambdues parts, decideixen com resoldre-ho. És una via gratuïta i molt més àgil que arribar als jutjats.