Pujant pel vessant d’un de les muntanyes de la ciutat de Màlaga ens trobem amb la façana escalonada i els verds tendals de el residencial Santa Clara.
També amb moltes de les 125 persones que allí viuen, totes sòcies de la cooperativa Els Miracles, que acaba de complir 30 anys. Uns es dediquen a cuidar l’hort ecològic; uns altres estrenyen el pas per a arribar a la seva cita amb el fisioterapeuta en el gimnàs.
També els que se sentin en el butacó de la perruqueria pensant en un nou look; els que atenen el professor que els ensenya a manejar-se amb una tauleta; o els que, senzillament, es faran una passejada, planificant animosament la seva pròxima visita amb autobús a la ciutat de Màlaga.
És rar trobar algun que baixi dels 70 anys i tots semblen tenir una qualitat de vida envejable enfront de la mar.
Viuen en el que és considerat el primer cohousing sènior d’Espanya, una residència per a persones grans dissenyada sota la fórmula d’habitatge col·laboratiu en règim de cooperativa.
És a dir, una espècie de comunitat de veïns, amb pisos individuals per a cada persona o parella i zones comunes amb determinats serveis d’atenció mèdica, cura i oci, que es decideixen des de la cooperativa i treballant de manera col·laborativa entre tots els socis.
Per a considerar-los com a tal, han de complir amb cinc trets clau, segons Inmaculada Heras, treballadora social a l’Ajuntament d’Andújar (Jaén) i doctoranda de el Programa de Cuidats Integrals i Serveis de Salut de la Universitat de Jaén, tenint com a objecte d’estudi per a la tesi doctoral el cohousing sènior.
Aquests trets són els següents: participació, autogestió, disseny intencional, autogovern i economia individual.
Per a més informació: https://hazrevista.org/soluciones/2022/02/envejecer-vivienda-colaborativa-opcion-saludable-ventajas-retos/