Entrevista al metge i assessor de la Fundación Edad&Vida

Condicionant “Hem oblidat que les residències van ser concebudes com una alternativa social a la llar, no com un centre sanitari” Perspectiva “Més que fer un debat, estem buscant culpables”

¿El debat sobre les residències serà ara o mai?

Sí, però tinc la sensació que, més que fer un debat, estem buscant culpables. Si hi ha responsabilitats, lògicament, s’han d’aclarir, però s’ha estigmatitzat molt el conjunt del personal de residències i això no és un debat.

Vam entrevistar una persona que va tenir la mare ingressada a Sant Pau: li truquen per dir-li que la traslladen a un sociosanitari perquè ja porta uns dies sense febre i se la veu estable i al cap de tres dies es mor.

Sí, això ha passat. I al sociosanitari es pot morir algú per negligència professional. De fet, als Estats Units la iatrogènia, que és la mortalitat provocada per professionals sanitaris, és la quarta causa de mortalitat.

Segons l’últim balanç de la Generalitat, de finals de maig, el total de morts per covid-19 a les residències s’eleva a 4.098. Els positius representaven el 23% del total de persones que viuen en residències de gent gran a Catalunya, confirmats amb prova PCR. Això és un desastre?

El que ha passat, i s’ha d’explicar bé, és normal. Perquè ens hem oblidat que les residències van ser concebudes als anys 70 com una alternativa social a la llar, no com un centre sanitari, fins al punt que mai han sortit de l’àmbit dels serveis socials excepte ara, per la pandèmia, que han passat a Salut. La residència té una adreça i un codi postal, se li assigna un centre d’atenció primària i té un metge i uns serveis, com passa a casa seva o a casa meva. Però, esclar, en una casa normal no hi viuen 70 persones de 86 anys de mitjana que prenen set o vuit medicaments al dia. I el pressupost no està pensat per a això. Les residències han anat buscant solucions, però el que era segur era que aquestes solucions no podien resistir una epidèmia com la del coronavirus.

Tota l’entrevista:  https://www.youtube.com/watch?v=PtrxCvZOW8I&feature=emb_logo

Font: www.ara.cat/