Notes que amb els anys has anat perdent mobilitat? Sents que cada cop tens més rigidesa i menys flexibilitat? Sovint et fa mal l’esquena? Et sents gran i creus que és normal no trobarte bé a la teva edat, o que ja no hi ha res que puguis fer a part de prendre medicació per al dolor i resignarte? És cert que amb el pas dels anys el cos es torna més delicat, el metabolisme s’alenteix, els ossos solen ser més fràgils i no tolerem tan bé com abans les caigudes, les malalties, els fàrmacs, les injeccions ni les cirurgies. Ara bé, encara que lescapacitats innates de curació del nostre cos no són tan potents quan envellim, mantenim la possibilitat de curarnos i recuperarnos. El procés pot ser més lent i els canvis solen trigar més a notarse que en un infant o en una persona jove, però quan el sistema nerviós funciona d’una manera òptima és possible millorar a qualsevol edat.

És a dir, contràriament al que podríem pensar, podem millorar la nostra salut i aconseguir més benestar a totes les edats, també quan arribem a una edat avançada. Anar fent anys no necessàriament implica una pèrdua de mobilitat o flexibilitat ni haver de conviure amb molèsties cròniques, i per a això la quiropràctica pot ser una eina clau, perquè ens permet millorar la nostra qualitat de vida d’una manera natural i suau, sense efectes
secundaris.

En què consisteix la quiropràctica?

La quiropràctica ajuda a alliberar el sistema nerviós de qualsevol interferència, que pot estar provocada per un bloqueig a la columna (ja sigui per falta de mobilitat, desplaçament o desgast d’alguna vèrtebra). Amb l’edat solem perdre alçada perquè l’espai entre les vèrtebres disminueix i/o l’esquena té tendència a encorbarse. Per això és tan important tenir cura de les nostres postures, mantenir un bon to muscular a l’esquena amb exercicis suaus i, a més a més, fer quiropràctica per recuperar la bona alineació i bon funcionament de la columna, cosa que optimitzarà el funcionament del sistema nerviós i d’aquesta manera milloraran totes les funcions del nostre cos.
En alliberar les interferències del sistema nerviós, la quiropràctica facilita la restauració de les funcions locomotores de la persona i també ajuda a fer que l’organisme tingui més vitalitat i, en conseqüència, una millor salut en general.

La quiropràctica molts beneficis en la gent gran, entre els quals destaquem els següents:

Millora de la flexibilitat i la mobilitat
Optimització de la coordinació i l’equilibri
Prevenció i reducció del risc de caigudes

Disminució de la degeneració de les articulacions
Menys necessitat de prendre medicaments
Millora de la qualitat de vida i més vitalitat
Més bon funcionament dels òrgans
Més capacitat de fer tasques quotidianes i exercici
Més bona postura, ajudant a combatre l’encorbament.

Com són les sessions de quiropràctica a la tercera edat?

El tractament quiropràctic en persones grans consisteix en ajustos suaus i correctius que sadapten a les condicions de la columna de cadascú i al seu estat de salut en concret. Es presta una atenció especial a la preservació de les articulacions, l’enfortiment dels ossos i la millora del to muscular. La quiropràctica és, doncs, una opció molt recomanable en casos d’osteoporosi i artrosi, ja que ajuda a proporcionar més moviment a les articulacions i fins i tot sha comprovat que, amb la millora de la mobilitat, pot augmentar la densitat òssia.

Normalment la persona s’ajusta estirada en una llitera i el quiropràctic utilitza les mans, aplicant una lleugera press amb els dits, o s’ajuda dun dispositiu anomenat activador. Si cal per problemes de mobilitat, els ajustos també es poden fer en posició asseguda, ja sigui a la mateixa llitera o, fins i tot, en una cadira o tamboret. Al cap d’unes quantes sessions els pacients solen guanyar mobilitat, de manera que ja es poden ajustar estirats en una llitera.

En el nostre centre moltes persones grans es beneficien de la quiropràctica i la majoria continuen venint regularment durant anys perquè els ajuda a gaudir d’una millor qualitat de vida, amb més energia i més estabilitat (i sense efectes secundaris!).

En definitiva, la quiropràctica és essencial perquè el cos expressi tota la vida possible a qualsevol edat.

Juho Ohtonen
LinQ Quiroprácticos Diputació