Espanya és el país de l’OCDE on més han crescut les diferències entre ciutadans.

Els pensionistes han sigut el manteniment econòmic i el suport logístic que han utilitzat moltes de les famílies que han passat per estretors en la passada crisi.

L’important paper que han jugat els avis i els jubilats durant la crisi ha sigut detectat en diferents informes, l’elaborat en el 2017 per Josep Oliver (UAB), Ramon Roig i Xavier Segura (Tracis), mostrava que en el moment més dur de la crisi, quan es van generar les desigualtats, les llars en els quals el cap de família tenia més de 65 anys van augmentar la seva despesa en alimentació i begudes no alcohòliques en un 36,9%, mentre que en aquelles famílies en què la persona de referència tenia menys de 44 anys es va donar un descens del 22,3%. Les llars amb cap de família de 45 i 64 van mantindre quasi invariable la despesa, amb un creixement mínim del 1,2% en vuit anys. Els autors van qualificar el procés de “transferència generacional”, que es va donar com a conseqüència d’una “estabilitat” de les pensions comparada amb una reducció salarial quasi generalitzada.

Font: La Vanguardia

Llegir més: https://www.lavanguardia.com/economia/20191026/471186769662/pensiones-amortiguador-crisis-espana-pobreza-funcas.html