La comissió de suport a casos complexos de maltractaments a la gent gran de l’Alt Empordà ha atès 27 casos en l’any i escaig de posada en servei. Fins al juny passat, la xifra s’elevava als catorze casos, però en els últims tres s’ha gairebé doblat amb l’atenció de tretze casos més. La comissió forma part de la Taula Comarcal de Maltractaments a les Persones Grans, que està formada per una trentena d’agents del territori procedents de diferents àmbits, com ara el social, de la salut, l’educatiu, el policial, el jurídic i l’associatiu.

Contra el que es podia suposar, més d’un 90% dels casos no són judicialitzats, ja que es consideren reconduïbles a partir de l’avaluació que se’n fa coralment en la comissió i la taula, i perquè també molts d’ells són maltractaments “involuntaris” en què la pedagogia és més efectiva que la judicialització.

Es treballa des de fa un temps en tres comissions per abordar la problemàtica dels maltractaments a la gent gran des de diferents perspectives. Es fa des de la comissió de sensibilització i formació, dedicada a fer una tasca intergeneracional de prevenció a partir del paper clau dels centres educatius, a incidir contra l’edatisme –concepte que descriu tots aquells estereotips, prejudicis i discriminacions que pateixen les persones per raó de la seva edat i que afecten els seus drets– i a empoderar les persones grans sobre els seus drets.

També es va crear la comissió de residències i centres de dia, centrada a reflexionar sobre les mesures preses en aquests centres durant la pandèmia i a elaborar propostes de millora, sobretot tenint en compte l’atenció centrada en la persona. I, finalment, hi ha la comissió de suport a casos complexos de maltractaments a la gent gran, que assessora i acompanya els professionals que treballen en casos de maltractament a les persones grans i que, per la complexitat de la situació, requereixen una ajuda.

La psicòloga Glòria Pla, responsable de l’equip d’atenció a famílies i envelliment saludable del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, explica que una de les línies “prioritàries” de la taula comarcal a la qual pertany (dins la comissió de suport a casos complexos) és l’acompanyament dels professionals davant de situacions complexes de maltractament: “Els professionals es trobaven molt sols davant dels casos més complexes, i calia trobar solucions.” Les dues grans dificultats amb què es trobaven els professionals de la primera línia –treballadors socials, metges de família o professionals de residències i treballadores d’entitats del tercer sector– era saber com descobrir situacions de maltractament i també donar-li la gradació adequada per abordar cada cas segons necessiti.

Per a més informació: http://www.elpuntavui.cat/societat/article/14-salut/2181904-millora-la-deteccio-de-casos-de-maltractament-a-persones-grans.html