El Parlament paralitza els desnonaments de veïns més grans de 65 anys expulsats per la pressió turística dels barris típics de Lisboa

“Em dic Maria Martins, tinc 49 anys, els mateixos que fa que visc a l’Alfama. Vaig rebre una carta per marxar-ne d’aquí a un mes”. “Em dic Eduardo Correia, visc fa 60 anys en una casa del Castelo, on va néixer la meva dona en fa 82; a l’agost hem de marxar, però només en sortirem morts”. “Em dic Diana Silva, vaig néixer a l’Alfama i visc en una casa que cau. L’amo no fa obres”. Aquests testimonis els ha recollit Miguel Coelho, regidor de l’Alfama, Baixa, Chiado, Castelo i Mouraria, barris humils de Lisboa que viuen la pressió immobiliària que comporta el turisme de masses. Un mes després de la campanya mediàtica “Els rostres dels desnonaments”, un moviment veïnal per evitar la invasió dels pisos turístics, ja hi ha una llei per frenar-los. El que durant anys no es podia fer de sobte s’ha aconseguit en dies.

Aquesta setmana, el Parlament ha aprovat la paralització durant un any dels desnonaments de persones més grans de 65 anys o amb discapacitat que faci més de 15 anys que viuen a la mateixa casa, una llei extraordinària feta a mida dels barris de Coelho, encara que s’aplicarà arreu del país. Els contractes de lloguer tindran una durada mínima de tres anys —la meitat dels signats el 2017 eren d’un— i en els de llarga durada hi haurà rebaixa fiscal per a l’arrendador. L’excusa d’obres a l’edifici deixarà de ser causa justificada per a la fi del contracte de lloguer.

Font: elpais.com

Llegir més: https://cat.elpais.com/cat/2018/06/08/internacional/1528454381_504865.html