Steve Archibald

Exjugador de futbol

Un dels impulsors del walking futbol a Espanya

Era la temporada 1984-1985 i Steve Archibald, acabat d’arribar de Gran Bretanya, s’incorporava a l’equip del FC Barcelona de la mà de Terry Venables, l’entrenador que al costat d’un equip format per jugadors de la talla de Julio Alberto, Vermell, Alexanko, Migueli, Calderé i el mateix Archibald van aconseguir fer-se amb la Lliga, després de més d’una dècada d’obscurantisme.

Fruit d’aquella experiència, Archibald va recollir satisfaccions, moments entranyables amb l’afició, però d’aquells anys amb el FC. Barcelona, ​​es va quedar amb un rècord inolvidable. L’amistat amb alguns dels seus companys d’equip, com Francisco Javier González Urrutcoechea (Urruti), qui morís molts anys més tard, víctima d’un accident de trànsit.

Han passat gairebé 35 anys des que aquell FC Barcelona va aconseguir fer-se amb el trofeu de la Lliga, però Steve Archibald manté molt viu aquell record. Actualment segueix estant molt implicat en el món de l’esport, però des d’una altra mirada.

Des de fa més d’un any és juntament amb el seu soci Silvio Sims Szegedi, company en aquesta aventura, un dels impulsors del walking futbol a Espanya, ​​una nova modalitat esportiva que va néixer a Gran Bretanya. Es tracta, simplement, de jugar a futbol caminant. Les normes són una mica diferents, el que precisament permet que sigui una nova modalitat esportiva que està a l’abast de tots, grans i nens.

Quin és el gran record que guarda del teu pas pel FC. Barcelona?

Hi ha grans records, però segurament el més especial va ser guanyar el títol de Lliga, la primera que aconseguia el FC Barcelona després de més de deu anys. Comencem la lliga guanyant al Reial Madrid, amb un 0-3, al Bernabéu i no vam perdre el primer lloc en cap moment.

Finalment vam aconseguir fer-nos amb el títol quan encara quedaven quatre partits. Va ser una cosa molt important per a nosaltres, però molt especialment per a l’afició blaugrana.

Encara que no vas jugar molts anys amb el FC Barcelona, ​​segueixes sent un jugador molt estimat.

Vull pensar que vaig aconseguir crear una connexió especial amb l’afició o així ho sentia jo aleshores i el segueixo sentint al carrer. El motiu crec que està clar: en el camp jo volia guanyar i ells també perseguien el mateix objectiu. La nostra connexió era fer-se amb el títol de Lliga, després de tants any de sequera. I vaig entrar jo, juntament amb Terry Venables i entre tots ho vam aconseguir. Aquesta connexió no es trenca mai, mai.

“La connexió amb

l’afició blaugrana

no es trencarà mai “

Costa fer-se gran?

Però jo sóc gran? Per a mi no és cap problema que passin els anys. Sempre estic fent a coses i segueixo treballant. També jugo a futbol dues vegades a la setmana, amb els jugadors veterans del Barça.

No tinc temps de pensar si em faig gran o no, perquè el meu cervell segueix funcionant. És important seguir treballant o seguir amb les teves aficions, relacionar-te i practicar esport, en les mesures de les possibilitats de cada persona. Ahir vaig estar a la muntanya, pujant un cim, va ser divertit. Cal mantenir-se en forma físicament i mentalment. I jo segueixo estant al màxim.

Actualment estàs intentant introduir el walking futbol a Espanya. En què consisteix aquesta modalitat esportiva?

És futbol però caminant. Juguem a tres tocs màxims per jugador. El primer toc és per controlar la pilota i després cal preparar la pilota per fer la passada. És més tècnic i la gent pensa que no és molt físic, però durant el partit sues. És una altra mentalitat.

Amb el futbol caminat reps la pilota i no hi ha la pressió de futbol tradicional, perquè ningú et ve a sobre. Tens més temps per rebre, preparar i fer la passada. Juguem 7 més porter. És més tranquil, més estratègic i més mental. La pilota no pot pujar més que l’altura de la porteria, de manera que és més controlat i provoca molt menys estrès.

Els partits de walking futbol són de 50 minuts, però es juga amb rotacions de 25 minuts, aproximadament, de manera que en un equip hi ha uns 14 jugadors. És un esport no només per a gent gran, sinó pensat per a nens.

“No tinc temps de pensar

si em faig gran

perquè el meu cervell

segueix funcionant” 

És doncs un esport intergeneracional.

És clar, poden jugar avis amb néts i també els fills. ‘Fins a tres generacions d’una mateixa família! És una modalitat esportiva fantàstica per introduir també en els patis de les escoles, ja que hi ha alguns nens i nenes que no han jugat a futbol per falta de confiança, però amb el walking futbol tot és molt més fàcil, perquè hi ha més temps, tot és més tranquil i no hi ha tanta pressió.

Els professionals de la salut recomanen a la gent gran caminar mitja hora al dia. ¿Els metges han començat a prescriure walking futbol en les seves consultes?

Hem parlat amb diversos metges que han vingut a provar el walking futbol. I estem molt a prop del moment en què els professionals de la salut puguin prescriure la pràctica d’aquest esport des de les consultes mèdiques. No és perillós i en canvi és molt beneficiós. És molt complet i ajuda a mantenir-se en salut. És més divertit que només caminar, ja que el fet de jugar amb una pilota li dóna més al·licient.

On va néixer aquest esport?

Va néixer a Gran Bretanya, on actualment ja ho estan jugant 300.000 persones. Aquest any es juga la primera Copa del Món de walking futbol a Londres. El vam descobrir un dia per Internet i vam contactar amb la persona que estava muntant, que ja rebia la col·laboració de dos exjugadors de futbol. En veure-ho, juntament amb Silvio Sims Szegedi, vam pensar que podria encaixar en qualsevol país i que a Espanya podria funcionar.

Actualment ja estem muntant lligues a Barcelona i Sant Cugat, però el nostre objectiu des de l’Agrupació Catalana d’Walking Futbol és donar-lo a conèixer i divulgar-per tot el país. Es tracta d’una modalitat esportiva ja introduïda en una desena de països del món com França, Alemanya, Canadà o l’Índia.

Després d’aquest any i mig de donar a conèixer aquest esport, amb quina imatge es queda?

En la presentació que vam realitzar a l’Estadi Olímpic hi havia més de cent persones, però em quedo amb la imatge de la setmana passada, la d’un nen amb cadira de rodes, que sortia acabat d’ingressar l’hospital. Va jugar com a porter i com a davanter i va sortir al camp amb tot el seu esforç. Em quedo amb el seu somriure. Al final, això és el més important.

Es tracta d’un esport a l’abast de tothom.

Exactament. No cal haver practicat futbol abans, és un joc tranquil i pot encaixar també amb els invidents. Hi ha més temps per reaccionar i menys possibilitat de patir xocs amb altres jugadors.

A què aspira amb el walking futbol?

La nostra idea és que es pugui jugar en els Jocs Olímpics. Ara només hem de ensenyar-lo a la gent i ajudar-los a millorar. Es tracta d’un esport absolutament inclusiu, de manera que no hi ha cap motiu perquè no pugui ser acceptat en les Olimpíades.