El silenci, una de les majors barreres a vèncer: denuncia els maltractaments a la gent gran!

Sovint, les persones que pateixen maltractament són les últimes d’adonar-se’n.

La dependència, la relació de confiança i la sensació de no poder reaccionar com es voldria fan que es normalitzin situacions que mai no s’haurien hagut d’acceptar. Per això, com a persona gran, el primer de tot és saber si et sents respectat, si vius en llibertat o si, al contrari, pateixes maltractaments.

No respecten els meus drets quan:

  • Familiars i persones del meu entorn no em respecten.
  • No es tenen en compte les meves opinions.
  • Em tracten com si fos una criatura.
  • No puc decidir què faig durant el meu temps lliure.
  • No disposo dels meus ingressos lliurement.
Maltractament / Violència física

Es tracta d’aquelles accions (donar cops, bufetades, cremar, tancar una persona gran, usar inadequadament la medicació…) que produeixen, com a conseqüència, un dany o una lesió física de manera intencionada.

Dins d’aquesta categoria també s’hi inclouen l’exercici de coerció física o el fet de restringir la llibertat de moviment mitjançant la força física o l’ús de drogues.

Maltractament / Violència psicològica

Es tracta d’aquelles accions que poden causar de manera intencionada angoixa, patiment, pena, sentiments d’indignitat, por o estrès mitjançant actes tant verbals com no verbals.

Dins d’aquesta categoria s’hi inclouen les agressions verbals, amenaces, aïllament intencionat de les seves amistats i/o familiars o impediment de les seves activitats quotidianes.

Maltractament / Violència sexual

Implica qualsevol contacte o comportament de caràcter sexual, ja sigui un intent o la consumació del mateix, en el qual la persona gran no hagi donat el seu consentiment o no sigui capaç d’atorgar-lo.

Per violència sexual s’entén un ampli rang d’actuacions que poden anar des de l’exhibicionisme o l’assetjament fins a les relacions sexuals, incloent-hi carícies, gestos, l’obligació de despullar-se o de veure fotografies sexualment explícites. Dins d’aquesta categoria també s’hi inclouen totes aquelles barreres establertes per a què, tant homes com dones grans, impedeixin dur a terme els seus desitjos sexuals, tractant-se així d’una forma de coerció d’aquelles manifestacions que puguin contribuir a la seva estabilitat, el seu benestar i la seva integritat com a persones.

Maltractament / Violència econòmica

Implica el robatori o bé l’ús il·legal, no autoritzat o inadequat, dels fons, propietats o recursos d’una persona gran, causant un perjudici per a la persona gran i un benefici per a una altra persona.

Per violència econòmica s’entén un ampli rang d’actuacions que poden anar des d’obligar a la persona gran a modificar el testament fins a la sostracció de diners i béns patrimonials, la falsificació de la seva signatura o el xantatge.

Negligència

Consisteix en un acte d’omissió intencional o no intencional, una manca en l’acompliment de les necessitats vitals d’una persona gran, per part de la persona encarregada de la seva cura.

Hi ha dos tipus de negligència:

  • La negligència física té lloc quan la persona que en té cura no proporciona els serveis i productes necessaris per al funcionament físic òptim de la persona gran. Un exemple seria el fet de no proporcionar menjar o aigua, bastons o qualsevol altre dispositiu d’ajuda necessari, o bé no facilitar-li l’assistència sanitària, higiene personal, administració de fàrmacs, etc.
  • La negligència psicològica o emocional, en canvi, es dóna quan la persona cuidadora no ofereix el suport o l’estimulació social i emocional adequada i necessària per a la persona gran. Un exemple seria ignorar les seves peticions o bé no proporcionar-li les notícies o informacions que puguin interessar-li.
  • No estàs sol. Si creus que estàs vivint situacions injustes que posen en perill la teva integritat, no dubtis i demana ajuda. Tens moltes vies per aconseguir que es respectin els teus drets.
  • Explica què et passa a una persona de confiança.
  • Si disposes de servei de teleassistència mòbil, contacta amb l’operador. Sempre hi haurà algú a l’altra banda per ajudar-te, a qualsevol hora del dia.
  • Parla amb el teu equip mèdic, vés al CAP, als Serveis d’Atenció a la Família, al Casal de Gent Gran, als Mossos d’Esquadra o a la Policia Local.
  • Truca al telèfon d’emergències 112. És gratuït i funciona les 24 hores, cada dia de l’any.
Si és així, actua i comunica-ho:
  • als serveis socials del teu Ajuntament
  • als serveis socials de la Generalitat de Catalunya
  • als serveis socials de la Diputació
  • als Mossos d’Esquadra
  • a la Policia Local
  • al telèfon d’emergències 112

I ajuda tant com puguis aquesta persona gran a entendre que no està sola i que té uns drets als quals no ha de renunciar sota cap circumstància.

MANIFEST PER ATURAR EL MALTRACTAMENT A LES PERSONES GRANS