Mantenir uns hàbits saludables i l’envelliment actiu: són els millors aliats de la memòria
Els experts recomanen mantenir uns hàbits de vida saludables. És molt important mantenir-se actiu física i intel·lectualment i anar al metge davant els primers símptomes de pèrdua de memòria.
Encara no es coneix amb certesa quines són les causes de la pèrdua de memòria i el deteriorament cognitiu. Els investigadors sospiten que els factors ambientals i genètics podrien influir en l’evolució de la malaltia.
La pèrdua de la memòria i el deteriorament cognitiu acostumen a estar associats a l’envelliment de les persones; però, no totes les persones grans perden la memòria o les seves capacitats mentals.
Els experts indiquen que la pèrdua de la memòria pot ser conseqüència dels canvis que es produeixen en l’organisme de les persones a nivell físic, psicològic i social.
En moltes ocasions aquestes circumstàncies són inamovibles i irreversibles, però sempre és possible prendre mesures al llarg de la vida per evitar o endarrerir el declivi de les funcions cognitives i l’evolució de la pèrdua de memòria.
- L’activitat física i mental
- Els hàbits de vida saludables
- Les relacions socials
- Llegir:
el diari, un llibre o una revista. - Escriure:
mantenir un diari, fer llistes de coses que hagis de fer, fer la llista de la compra o apuntar coses que t’hagin agradat. - Fer passatemps:
mots encreuats, sopes de lletres, sudokus… - Practicar algun hobbie:
pintar, cosir o escoltar música. - Jugar:
a cartes, al dòmino, als escacs, a jocs de taula o al “Veig, veig” amb els teus néts. - Participar en activitats artístiques, culturals i intel·lectuals:
visitar museus, exposicions, participar en clubs de lectura o assistir a conferències i xerrades. - Aprendre:
un idioma o a tocar un instrument musical. Es recomana aprendre una cosa cada dia per alentir l’envelliment cognitiu. - Fer exercicis dissenyats expressament per millorar la memòria, l’atenció i altres funcions mentals.
- Les activitats manuals com brodar, cosir o fer ganxet també ajuden a mantenir el cervell en forma.
- Caminar a l’aire lliure.
- La dieta mediterrània:
mantenir una dieta sana i equilibrada, rica en fruites, verdures, llegum, oli d’oliva verge i fruits secs. - Bona actitud:
intentar mantenir una actitud positiva davant la vida, evitant els pensaments obsessius i negatius.
- Repetir molt les preguntes.
- Desorientar-se en un lloc conegut o poc conegut.
- No saber en quin dia, any o mes ens trobem.
- Tenir dificultat per aprendre coses noves.
- Dificultat progressiva per trobar les paraules que volem dir.
- Abandonament d’algunes tasques quotidianes com anar a comprar o cuinar.
- Desinterès per les aficions que es tenien.
- Començar a aïllar-se.
En aquest punt és crucial la informació de la malaltia que tinguin els familiars i cercles més propers del pacient, si es detecten els símptomes inicials, podran aconsellar-li que vagi al metge per diagnosticar una possible malaltia.
El metge determinarà si ens trobem davant d’una pèrdua de memòria associada a l’edat o d’un cas de deteriorament cognitiu lleu, donat que la detecció precoç del DCL és molt important per prevenir-ne el desenvolupament o fins i tot per evitar l’evolució cap a una demència.